Hetzelfde tuinpad is steeds anders

Een wilde tuin verandert naarmate de seizoenen verstrijken. Dat geldt natuurlijk voor alle tuinen. Maar het grote verschil tussen een wilde tuin en een 'gewone' tuin is, dat in de laatste de diverse plantensoorten naast elkaar staan. De planten volgen elkaar niet op, maar ontwikkelen zich naast elkaar. In een wilde tuin volgen de planten elkaar wel op; ze maken plaats voor elkaar naarmate de seizoenen voortschrijden.

Een voorbeeld is de fotoserie hieronder. Klik op de foto's voor een vergroting.

Voor informatie over het hoveniersbedrijf Holcus, klik hier

Het tuinpad eind januari / begin februari
De sneeuwklokjes staan in volle bloei, evenals de winterakonieten en sterhyacintjes vooraan. De botanische narcisjes steken hun kopjes net op en het lievevrouwebedstro is nog niet zichtbaar.
Inmiddels is het maart. De sneeuwklokjes zijn uitgebloeid. Vooraan bloeien nu de bosviooltjes en achteraan de bosanemonen. De narcissen staan er mooi geel bij en de rozetten van vingerhoedskruid krijgen nieuwe bladeren. De topjes van het lievevrouwebedstro steken boven de grond. Op de rechterfoto zijn vooraan duidelijk de stervormige bladeren zichtbaar van de nu uitgebloeide winterakonieten.
Het is mei. Waar de winterakonieten bloeiden is nu een tapijt van lievevrouwebedstro en de narcissen zijn verdwenen onder de gele dovenetel. Tussen de gele dovenetel staan bloeiende boshyacinten en langs het gras staan de blauwe vergeet-me-nietjes in de zon. De bonte hosta vooraan staat al in het blad, de groene hosta in het midden ontvouwt de eerste bladeren naast de uitgebloeide, verdroogde narcissen.
 
Het is nu eind juni. De lievevrouwebedstro is op sommige plaatsen overgroeid door penningkruid dat nu prachtig geel bloeit naast de bonte hosta. Langs het pad bloeit het vingerhoedskruid nu tot een meter hoog en achteraan staat de klimroos vol dieprode bloemen.
De foto met Sanne is eind augustus genomen. De lievevrouwebedstro wordt al geel en de vingerhoedskruid is verdwenen. Maar de hosta staat er fraai bij en zal binnen enkele weken tooien met lange bloeiaren met roze lelie-achtige bloemen.
 
Sanne in de tuin. Op de rechterfoto is te zien hoe de zandbak een geheel vormt met de tuin. Sanne kijkt vol aandacht naar een bloemetje van de bosveldbies (Luzula sylvatica)