"Fietsen met kinderen", Holcus 2002,
ISBN 90-807005-1-7, 96 pag., 9,90 euro

bestellen boekhandel

bestellen particulieren

 

 

Fietsen met kinderen is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. Steeds meer mensen besluiten samen met de kinderen op fietsvakantie te gaan. Het wordt ook steeds gemakkelijker, omdat in de laatste paar jaren tal van nieuwe producten op de markt zijn gebracht om met kinderen te kunnen fietsen: steeds mooiere kinderzitjes, vele modellen aanhangkarretjes, koppelfietsen, speciale tandems voor een kind en volwassene en ga maar door.
Ook al zijn er steeds meer ouders die met hun kinderen gaan fietsen, het aantal dat het wel zou willen doen, maar blijft steken in de plannen door gebrek aan informatie, is nog veel groter. Niet alleen de zakelijke informatie over de technische aspecten op het gebied van fietsmateriaal, de gezondheid onderweg en de overnachtingsmogelijkheden (kamperen, hotel, jeugdherberg) is van belang, maar vooral het antwoord op de brandende vraag: is het ook leuk?

Holcus heeft een boek uitgegeven dat op deze vraag uitvoerig ingaat. Het is een bundel van zestien verschillende verhalen, geschreven door zowel ouders als kinderen. Verhalen die zich afspelen dicht bij huis in Nederland en België, maar ook verder weg in Griekenland, Zweden en zelfs China. Verhalen over korte vakanties in Drenthe en lange tochten naar bijvoorbeeld Santiago de Compostela in Spanje.
Alle verhalen hebben één belangrijk gemeenschappelijk gegeven: de kinderen zijn mee op reis.

De kinderen mee op fietsvakantie. Kan dat? Is het ook leuk? Waar laat je de luiers? Waar laat je de kinderen? Achterop de fiets, voorop, in een aanhangwagentje achter de fiets aan? Vanaf welke leeftijd kunnen ze zelf fietsen? En hoeveel kilometer per dag kun je ze laten fietsen? Waar ga je op fietsvakantie? Alleen in Nederland en België? Kun je met kinderen ook in het buitenland fietsen? Bijvoorbeeld in Spanje of Griekenland of zelfs China? Zijn er met kinderen meer gezondheidsrisico’s?
Zogauw het onderwerp Fietsen met Kinderen ter sprake komt, lijkt aan de lange reeks vragen geen einde te komen. Dit boek heeft niet de pretentie ze allemaal te beantwoorden. Sterker nog, dit boek is nooit geschreven met als doel om dergelijke vragen te beantwoorden. Een aantal mensen, ouders en kinderen, komen aan het woord. Ze vertellen hun verhaal: wat zij hebben gedaan, hoe zij het vonden, en hoe zij de problemen hebben opgelost waarmee ze werden geconfronteerd. De meesten zijn heel enthousiast. Maar niet over alles.
Al lezende worden terloops veel vragen beantwoord; sommige vragen zelfs meerdere malen op meerdere manieren. Maar ook als je niet alle vragen beantwoord ziet na lezing van dit boek, één ding weet je dan in elk geval wel: je weet hoe het is om met kinderen te fietsen. En dat is precies de doelstelling van dit boek.

 

Voor particulieren
is het boek verkrijgbaar in de boekhandel of door het bedrag van 9,90 euro of een veelvoud daarvan
te storten op Postbankrekening 9010540
t.n.v. Holcus te Diemen o.v.v. '... stuks Fietsen met kinderen'
Na ontvangst van het bedrag wordt het boek per omgaande toegezonden.